Apple Safari 4.0, testoordeel 8,0
De browser van Apple werkt tegenwoordig ook op Windows-pc's en doet dat goed. Safari is snel en laat zich intuïtief bedienen. Alle belangrijke functies zijn aan boord, waarbij de nadruk ligt op veiligheid. Op een Mac, onder OS X, draait de browser nog beter en kun je add-ons installeren.
www.apple.com/nl/safari

Google Chrome 3.0, testoordeel 7,3
Met Chrome probeert Google de hegemonie van aartsrivaal Microsoft te doorbreken, maar dat lukt nog niet. Deze nieuwe browser is eenvoudig te gebruiken en heel snel, maar wie meer wil, loopt tegen beperkingen aan. Zo zijn er nog geen uitbreidingen (add-ons) beschikbaar en is de pop-upblocker (tegen reclamevensters) beperkt. Een fijne browser voor wie snel wil internetten en geen extraatjes hoeft.

De ontwikkelingen bij Google gaan snel, en inmiddels heeft google een nieuwe versie van haar Chromebrowser uitgebracht, namelijk versie 4.0. Uiterlijk lijkt deze nog sterk op versie 3.0, maar er zijn opties om extensies toe te voegen en bladwijzers te synchroniseren toegevoegd. Verder is volgens Google de veiligheid verbeterd. Als dit correct is dan zou de Google Chrome browser nog wat beter scoren. We hebben het nog niet getest.

www.google.com/chrome

Microsoft Internet Explorer 8, testoordeel 7,3

Microsoft Internet Explorer 7, testoordeel 5,8

Microsoft Internet Explorer 6, testoordeel 4,2

Weet u welke versie van IE u heeft? Klik rechtsboven op ? of Help en kies: Over Internet Explorer. Als u nog IE 6 gebruikt, schakel dan over op 8. Versie 6 is niet veilig genoeg. IE 7 nog wel, maar het mist veel handigheidjes die in 8 zitten en kan niet goed overweg met de nieuwe webstandaard. IE 8 gebruikt helaas meer geheugen dan IE 6. IE 8 is een goede browser, maar de concurrenten zijn eenvoudiger in gebruik en bieden meer mogelijkheden. De browser zit tjokvol beveiligingssoftware, maar dat is dan ook nodig, want IE is voor hackers een belangrijk doelwit. De door hen gevonden gaten in de browser worden weliswaar gedicht met 'patches', maar daardoor is IE 8 niet meer zo snel als tijdens de lancering in maart 2009. Inmiddels werkt Microsoft aan IE 9.
www.microsoft.nl

Mozilla Firefox 3.5, testoordeel 8,6
De grootste concurrent van Internet Explorer heeft in vijf jaar tijd veel marktaandeel gewonnen. Firefox is het Zwitserse zakmes van internet: deze topbrowser is aan ieders behoefte aan te passen met duizenden uitbreidingen (add-ons): woordenboeken, downloadhulpjes, muziek- en videospelers, beveiligingstoepassingen en nieuwslezers. Een compleet overzicht vindt u op http://addons.mozilla.org/nl/firefox. Firefox beschermt uw privacy. Voor netbooks is Firefox niet geschikt omdat het (te) veel vergt van de processor.

Inmiddels is er alweer een nieuwere versie van deze Browser, namelijk Firefox 3.6. Als de claims op de website correct zijn, zou deze browser nog iets beter scoren. We hebben dit niet getest.
www.mozilla.com/nl

Opera 10, testoordeel 8,1
Bij het grote publiek is Opera niet zo bekend. Dat heeft als voordeel dat deze browser door hackers redelijk met rust wordt gelaten. Uit de test blijkt dat Opera een zeer snelle browser is die ook heel goed op langzame computers draait. Hij gebruikt het minste geheugen van allemaal. Ook voor draagbare apparaten is Opera een slimme keus.
www.opera.com

Microsoft laat u kiezen
Binnenkort is Internet Explorer niet langer de standaardbrowser in Windows. Nu is het nog zo dat wie iets anders wil, zelf een browser moet downloaden. De Europese Commissie heeft een stokje gestoken voor deze vorm van marktafbakening. Afgesproken is dat Microsoft nieuwe Windows 7-gebruikers de keus gaat geven uit 12 browsers. Dat gebeurt in maart. De gewenste browser wordt vervolgens gedownload en geïnstalleerd. Ook gebruikers van Windows XP en Vista krijgen alsnog zo'n keuzescherm.

In het scherm worden de 5 populairste browsers, in willekeurige volgorde getoond. Als u de balk aan de onderkant verschuift, dan krijgt u nog 7 alternatieve browsers te zien. We hebben de 5 populairste browsers getest, en 2 oudere maar nog veel gebruikte versies van Microsoft Internet Explorer.

Wachtwoorden opslaan?
Bij sommige websites moet u inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. De browser kan deze gegevens onthouden, zodat u de volgende keer makkelijker inlogt. Bij Firefox en Chrome is de complete lijst met opgeslagen wachtwoorden simpel op te roepen, en hackers kunnen dit ook als het ze lukt in uw pc in te breken. Voor de zekerheid kunt u een hoofdwachtwoord instellen, hiermee wordt de lijst versleuteld (Opties > tabblad Beveiliging). Ook Internet Explorer kan wachtwoorden onthouden, die helaas met een apart programmaatje zijn op te roepen. IE blijkt dit niet veiliger te kunnen.

Gebruikers

één gast

Volg ons op Facebook

Lid worden

Tip!

Confucius zegt "Het grootste probleem zit achter het toetsenbord"